telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

10 съвета за лесна и здравословна закуска

10 съвета за лесна и здравословна закуска
Идеалната закуска трябва да е балансирана и да притежава всички основни хранителни вещества като въглехидрати, протеини, полезни мазнини, витамини, минерали и фибри. В тази статия сме събрали 10 съвета за такива закуски. Сутрешната закуска трябва да осигурява 15% от необходимата енергия за деня. Пълнозърнестият хляб, богат на бавни въглехидрати и фибри, е добро начало на деня. Белият хляб не само че съдържа по-малко полезни съставки, но и ще ви държи сити за по-кратко. Зеленчуците и плодовете също са качествен източник на фибри. Забравете за саламите и наденичките и ги заменете с пуешко или шунка с поне 90% чисто месо. Следобедната закуска следва да осигурява около 10% от нужната ни енергия, както и да ни зареди за тренировка след работа. Добрият избор изисква нискогликемични храни, които са лесно усвоими от организма. Бисквитите или енергийните барчета са нелошо решение, но помнете, че техния ефект отминава бързо. Те представляват прости въглехидрати, които се освобождават за кратък период от време,  позволявайки на захарта бързо да попадне в кръвообращението и да покачи нивото на инсулина. Това съответно осигурява бърз прилив на енергия, но и още по-бърз спад, отключвайки наново чувството за глад и желанието да похапнете нещо сладко.

 
Представяме ви няколко съвета за балансирана, лека и пълноценна закуска:

1. Хумус с морковени пръчици

Вземете си една опаковка хумус от магазина или пък си го пригответе сами. Комбинирайте с няколко витаминозни моркова за ползотворна лека закуска. Може да замените морковите със селъри, червени чушки, краставица или чери домати. За домашно приготвен хумус са ви необходими 300 г нахут от консерва, сокът на половин лимон и две супени лъжици тахан, които да миксирате с блендера до получаването на хомогенна смес. Добавете сол, черен пипер и чесън на вкус.




2. Ябълки и натурално масло от бадеми

Тази рецепта е перфектна комбинация от сладост, вкус и протеини. Просто нарежете една ябълка и я потопете в неподсладено масло от бадеми. Достатъчно ви е около две супени лъжици от маслото, за да си набавите около 7 грама протеини.

3. Извара с пресни плодове

Поставете в една чаша свежи ягоди и около 10 зрънца грозде и комбинирайте с половин чаша нискомаслена извара. Ягодите съдържат високи дози витамин С (повече дори от портокалите) и нямат толкова много захар, която да покачи нивата в кръвта, а гроздето ще достави нужните антиоксиданти. Изварата пък е богата на протеини и съдържа едва 79 калории на 100 г.

4. Сандвич с риба тон и зеленчуци

Вземете консервирана риба тон в собствен сос и пълнозърнеста питка или багета. Направете джоб и поставете рибата в него, за да получите страхотно хапване, равно само на около 70-80 калории. От хляба ще си вземете важните фибри и въглехидрати, а с рибата тон и малко зеленчуци ще се сдобиете и с приятния вкус.

5. Кисело мляко с пресни плодове

Комбинирайте кисело мляко с овесени ядки, трици и ядки. Порция кисело мляко ви доставя дневната доза калций, овесът и триците съдържат фибри, а ядките добавят протеини. Обогатете тази закуска с канела и пресни боровинки..

6. Бадеми и свежи плодове

Бадемите са синоним на нещо здравословно, защото шепа от тези ядки доставя 6 г протеини. Като всички други ядки, и за тях се препоръчва да ги накиснете от предишната вечер във вода, а на следващия ден да ги изсушите във фурната на ниски градуси, без да слагате сол или захар. Добавете свежи плодове като ябълка, боровинки или ягоди, и ще получите едно от най-здравословните ястия.


7. Твърдо сварени яйца със зеленчуци

Твърдо сварените яйца са лесна и бърза закуска. Те съдържат едва 85 калории, но доставят солидните 7 г протеини. Белтъците често са основа на здравословното хранене, но не изхвърляйте жълтъците - те придават добър вкус и съдържат холин, познат като  “убиеца на мазнините”. Добавете зеленчуци по ваш вкус - те никога не са излишни.



8. Рикота за мазане и сухари​

Смесете 100 г рикота, настърган сочен морков и шепа стафиди. Намажете на сухари и се насладете на вкуса.

9. Малко сирене с грозде

Малка порция нискомаслено сирене, придружена от плодове или зеленчуци ви дава полезна доза протеини, витамини и енергия за следобеда.

10. Кефир с бананово смути​

В една чаша кефир има три пъти повече пробиотици от киселото мляко, четвърт от необходимата дневна доза витамин D и 11 г протеини. Пробиотиците се свързват с по-лесното отслабване. Освен това кефирът е на 99% без лактоза, така че е подходящ за тези, които имат проблеми с храносмилането. Смесете го със зрял банан, блиндирайте и консумирайте на път за работа.

Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии