telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Дишането е живот - но дишаме ли правилно?

Дишането е живот - но дишаме ли правилно?
Дишането е един от най-естествените процеси, които протичат в тялото.
По своята същност той е автоматичен, без да има необходимост да му обръщаме внимание. Тук обаче се крие проблемът - често ние не осъзнаваме, че в резултат на заобикалящата ни среда, не дишаме правилно, което определено е в ущърб както на нашето тяло, така и на нашето съзнание. Умението за правилно дишане е лесно усвоимо. Всичко, което трябва да направите, е да овладеете няколко дихателни упражнения. Те ще допринесат за по-добрата ви концентрация, разтоварване на стреса и дори за преодоляване на зависимости и критични ситуации.

Повече начини да дишате правилно
Няма универсално “правилно” дишане. Но в най-общи линии то може да бъде разделено на два типа: коремно и гръдно. В първия случай гръдният кош не се движи, само коремът се разширява. При втория тип предимно гръдният кош се разтваря и свива. И двата вида са подходящи, ако дишате дълбоко и бавно, и обратното - и двата са неприемливи, ако дишате бързо и плитко.

 Коремното дишане е техника, която се самокоригира. Тя може да ви помогне да контролирате тялото и ума си. За няколко минути може да ви успокои, да се концентрирате, да разтовари напрежението ви или обратното - бързо да ви мобилизира. Друг важен фактор е, че укрепва коремните мускули, които често остават недобре тренирани при различен тип спортуване.

Как да се научим да дишаме правилно?
Правилното дишане не може да бъде лесно забравено, но често е подценявано при различни обстоятелства. Но как да припомним на тялото си, че трябва да диша бавно и дълбоко? Няколко техники идват на помощ. Започнете с вдишване през носа и издишане през устата. Тялото ви високо ще оцени това, тъй като само по този начин могат да бъдат филтрирани бактериите, които иначе проникват в организма. Благодарение на вдишването през носа, студеният въздух се затопля и овлажнява, което е полезно. Не забравяйте, че дъхът ви трябва да достигне до диафрагмата, която трябва да се издига при всяко вдишване (през носа) и да се спуска при всяко издишване (през устата). Опитайте да поспирате по няколко минути на ден, за да се фокусирате върху дишането си. Всяка позиция, която ви е удобна, е подходяща. Вашето дихателно упражнение ще бъде една ползотворна почивка в същото време.

Как да дишате “коремно”
Докато лежите по гръб, поставете една си ръка върху корема, а другата върху гърдите и опитайте да дишате с корема. Ако се справяте, би трябвало гръдният ви кош да е в покой, докато коремът ви се мърда. Поемете дълбоко въздух, малко повече от обикновено, и издишайте бавно и леко. Не е толкова трудно. Постепенно кръвта ви ще започне да се пълни с повече кислород и това ще повлияе благоприятно на сърдечния ви ритъм, на храносмилането и имунната система. Просто се концентрирайте.

Дихателните упражнения спомагат при спирането на цигарите
От известно време специалистите препоръчват дихателните практики при справяне с пушенето. Ако и вие искате да се отървете от вредния навик, направете следното: поемете си дълбоко въздух през устата и задръжте десет секунди, след това издишайте бавно през полузатворени устни. Не само, че това ще ви успокои, но и ще засити никотиновия глад.

Специален бонус за дамите
Техниките на правилно дишане активират съкращаването на коремните мускули, което ще ви помогне да намалите обиколката на талията си. Те често работят като “вътрешен колан”, който постепенно ще започне да ви пристяга, а с това и вашите коремни мускули. И не след дълго може сантиметърът да ви покаже приятни резултати.
 
Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии