telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Нова съставка за вашата перфектна салата: Романеско

Нова съставка за вашата перфектна салата: Романеско
Несъмнено един от най-странните зеленчуци е Романеско. Първото споменаване на този сорт броколи датира още от 16-ти век в северна Италия. Романеско е своеобразна витаминозна бомба, богата на минерали и други здравословни микроелементи. Оригиналното име, броколи Романеско, вече е подвеждащо. То създава асоциация с карфиола и затова понякога е наричан още Римски карфиол или Римско броколи. Неговият светлозелен цвят определено наподобява на броколи, но все пак външният му вид е доста различен. Формата му се отличава с характерната за тези зеленчуци структура на отделни “розички”. И трите растения - броколи, карфиол и романеско - са култивирани от диво зеле. Благодарение на характерната си форма, декоративната си визия и свежия си цвят, той е идеалната съставка, която ще направи салата ви неустоима. Заради стегнатата си конситенция е перфектен и за пудинги и огретенови ястия. Малко известно е, че е изключително подходящ и най-вече много вкусен в свежа салата.

 

 
100г Романеско съдържат препоръчителната дневна доза витамин С, която подобрява имунитета и предпазва от грип и настинки. Друга ползотворна съставка е фолиевата киселина, която спомага за формирането на кръвните телца. Съдържа още фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, калий и още много. Този продукт е лесно усвоим от организма, беден на калории и следователно е идеален за всички, спазващи диети и режими на хранене. Студената обработка на продукта е рядко срещана, ето защо ви представяме три нетрадиционни рецепти за салати с Романеско, които ще разнообразят менюто ви и ще подсилят здравето ви.

Романеско и бобена салата
Разделете главите Романеско на розички и сгответе на пара, докато омекнат достатъчно. Ще са ви необходими не повече от 8-10 минути, в зависимост от големината на късчетата. Когато са готови, ги поставете в купа с лед, за да запазите свежия им зелен цвят. Тогава идва ред на дресинга: смесете оцет, портокалови кори и малко портокалов сок, каперси, зехтин, сол и пипер.

 Добавете и белите бобови зрънца заедно със ситно нарязан магданоз. Объркайте с дресинга и сервирайте с  италианско бяло хлебче.
 
Необходими продукти за 4 порции:

Една шепа фино нарязан магданоз
1 консерва бял фасул, отцеден и подсушен
2 глави Романеско
 
Дресинг
1 лъжица бял оцет и 5 лъжици зехтин
2 чаени лъжички настъргана портокалова кора и 1 лъжица портокалов сок
2 лъжици ситно нарязани каперси
голяма щипка сол и щипка черен пипер
 
Безглутенова оризова салата с Романеско

Нарежете Романеско на малки парченца и чушките на кубчета и поставете в купа. Добавете пресован чесън, сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте и оставете маринатата да постои най-малко един час. Изплакнете ориза и го сварете. Гответе около 30 минути на бавен огън. Когато е готов,  изсипете го в по-голяма купа и оставете да се охлади добре. В купата с ориза добавете нарязани домати, мариновани зеленчуци, нарязан риган, малко чушки и сол. Разбъркайте добре и сервирайте.

 
Необходими продукти за 4 порции
1 малка глава Романеско
200 г трицветен ориз (див ориз)
1 по-малка жълта камба
шепа чери домати
2 скилидки чесън
 
Дресинг
½ лимон
зехтин
морска сол, прясно смлян пипер
пресен риган
 
Маринована салата

Сложете вода да заври, докато измиете главата Романеско. Срежете я през средата и я разделете на късчета. Когато водата заври, добавете сол и изсипете късчетата и гответе, докато не станат лесни за разрязване. Запържете зърна кимион и когато те започнат да пукат, ги преместете в купа да изстиват.
 
В бурканче с капак сложете меда, зехтина, лимоновия сок и щипка сол в съотношение 1:2:1, затворете го и го разтръскайте, докато получите пюре. Когато Романеското е сварено, го извадете внимателно от водата и го оставете да изстине. След това поставете отделни късчета от него в чиния, покрийте с пюрето и поръсете със запържения кимион и ситно нарязан магданоз.
 
Необходими продукти за 4 порции
 
1 глава Романеско
1 чаена лъжичка кимион
магданоз
 
Дресинг
             2 чаени лъжички мед
             4 чаени лъжички зехтин
             1 чаена лъжичка лимонов сок
             щипка сол
 
Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии