telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Защо и от какво количество протеини се нуждаем всъщност?

Защо и от какво количество протеини се нуждаем всъщност?
Протеините са от изключителна важност за нашето тяло. Те са един от основните градивни елементи на клетките и са необходими за изграждането и правилното функциониране на тъканите и органите. Ето защо е жизнено важно ежедневното меню да осигурява достатъчно количество протеини. Протеините, заедно с мазнините и въглехидратите, принадлежат към групата на т.нар. микроелементи. Голямото им предимство е, че потискат повишаването на кръвната захар. Това на практика означава, че поддържат чувството за ситост дълго след като сте се нахранили.

Protein2-(4).jpg

Има два вида източници на протеини - растителни и животински. Разковничето е в това да се комбинират в приблизително еднакво съотношение, тъй като растителните и животинските протеини се допълват взаимно. Тогава ползите им за организма са неизмеримо по-големи. Източници на животински протеини са месото, рибата, яйцата, млякото и млечните продукти (особено изварата и киселото мляко). Ценни източници на растителни протеини са соята и соевите продукти (тофу и темпе), бобовите култури (леща, боб, грах, нахут), кълновете, ядките (особено бадеми, кашу и шамфъстък), семената (слънчогледови, тиквени, сусамови и макови), гъбите, киноа, различните заместители на месото като сайтан, растителни млека, ядливи водорасли и някои зеленчуци (броколи, спанак, зелен грах). Приемът на протеини може да бъде увеличен с добавянето им под формата на прах към овесената каша или шейковете и това важи не само за веганите и вегетарианците. Конопените семена например са богати на протеини и когато ги добавите смлени към сутрешното смути, получавате хранителна, богата на протеини закуска. Но трябва да внимавате и да избирате само естествени продукти, по възможност с органичен произход.
 
Tempe-(1).jpg
Темпе
 
Минималното дневно количество протеини е 0,6 г на 1 кг телесна маса. Оптималният прием е между 0,8 и 1 г на килограм телесна маса. За да си набавите достатъчно, трябва да приемате протеини с всяко ядене.   За да се усвоят по-лесно, е по-добре да избирате само един тип протеини на хранене   и да ги редувате. Това означава за различните хранения през деня да консумирате различен тип протеини.   Например, ако на закуска сте предпочели млечни продукти, на обяд хапнете месо, риба, яйца или бобови храни, а за вечеря се спрете на соеви продукти, кълнове или семена. Разнообразието е важно, както и комбинирането на протеините с пресни зеленчуци. Листните с тъмнозелен цвят са най-полезни за вашето тяло.
Върнете се обратно в Статии

Свързани продукти

Най-четени статии