telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Д-р Райна Стоянова: Хепатопротективни ефекти на белия трън

Д-р Райна Стоянова: Хепатопротективни ефекти на белия трън

В продължение на 2000 години белият трън е използван като естествен лек при различни заболявания, особено на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Черният дроб е жизнено важен орган в организма, който изпълнява над 500 различни функции, които са свързани не само с работата на отделителната система, но и с общата обмяна на веществата.

Хроничната употреба на големи количества алкохол, храненето с преработена и пълна с токсини храна, пиенето на замърсена вода, инфекциите с вируси и бактерии, инвазиите с паразити претоварват черния дроб. Стресът и екологичните проблеми също го подлагат на огромно напрежение.

Увреденият черен дроб е причина за понижаване на енергията и хронична умора. Влошената чернодробна функция води до много сериозни здравословни проблеми и в някои случаи може да се окаже фатална.
Ако организмът не може да се пречиства от токсините, те се натрупват в него. Това създава сериозна предпоставка за влошаване на здравето. Нивото на енергията се понижава и много бързо се появява хроничната умора.

Белият трън, познат още като Silybum marianum, е билката с най-добре проучени и широко признати детоксикационни свойства. Екстракт от бял трън се ползва като мощно средство за стимулиране естествената регенерация на черния дроб.


Белият трън е много богат на вещества с антиоксидантно и противовъзпалително действие. Стандартизираният екстракт от бял трън, означаван като силимарин, съдържа много високи дози от фенолното съединение силибинин.

Силибининът има комплексно влияние върху функциите на чернодробната тъкан. От една страна, стимулира производството на чернодробни ензими и на жлъчен сок и улеснява оттичането на жлъчката от жлъчния мехур, намалявайки риска от формиране на камъни. Така повлиява много добре и храносмилателните функции. Основната сфера на приложение на екстракта от бял трън обаче е като средство за детоксикация на черния дроб и на организма като цяло. Като антиоксидант, екстрактът от бял трън има съизмеримо действие с това на най-мощните антиоксидантни витамини – С и Е. Това му действие предпазва чернодробните клетки от действието на свободните радикали и подпомага свързването и извеждането на токсините и тежките метали от черния дроб за изхвърляне от организма.
Като мощно противовъзпалително средство екстрактът от бял трън намалява последствията от интоксикацията и увреждащото действие на токсините върху черния дроб.

В допълнение белият трън стимулира регенерацията- синтеза на структурни белтъци в клетките на черния дроб и ускорява възстановяването им. С негова помощ може да се постигне бърза и ефикасно възстановяване на черния дроб след сериозни увреждания, провокирани от злоупотреби с алкохол и лекарства, хепатит, уголемяване или омазняване на черния дроб, дори от цироза.

Това е причина екстракт от бял трън под формата на силимарин да се препоръчва като допълващо и изцяло природно средство за лечение на чернодробни заболявания. Ефектът на белия трън може да се ползва и като чисто профилактично средство за превенция на подобни заболявания или за избягване на влошаването им.

За да бъде ефективен, екстрактът от бял трън трябва да бъде стандартизиран до не по-малко от 70-80% силимарин.

Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии