Прясна сурова риба и специално приготвен ориз в “опаковка” от водорасли. Да, това е едно от най-здравословните и в същото време най-вкусните ястия на международната гастрономия - суши. В тази статия ще разгледаме по-внимателно тази вкусна комбинация от зеленчуци и различни други съставки, която заслужават своето място в здравословната и вкусна кухня. Става дума за нори - водораслото, което прави сушито неустоим избор. За да ви вдъхновим, ви предлагаме три основни рецепти за суши. Опитайте и обогатете менюто си.
Водораслите съдържат 10 до 20% повече минерали от зеленчуците. Въпреки високия процент на всмукване на минералите от морската вода обаче водораслите не поемат никакви опасни субстанции - също както и рибата. Когато са в замърсени води, те просто спират да растат.
Нори е ценно не само заради вкуса си
Нори е едно от най-разпространените и най-популярни морски водорасли и е ценно не само заради своя вкус. То може да бъде приготвено бързо и лесно и може да се използва по много различни начини. Съдържа алгинова киселина, която свързва тежките метали и други токсични вещества в човешкото тяло и помага за тяхното извеждане. Нори разтваря мазнините и "почиства" натрупаната в тялото слуз. Помага за понижаване нивото на холестерола, като подпомага разтварянето и отстраняването на мастните депа. Ето защо е ценно, особено за тези от вас, които консумират по-голямо количество млечни продукти и месо. Освен всичко друго, нори засилва паметта, подобрява работата на сърцето и подпомага храносмилането. Това го прави подходяща комбинация за печени и пържени меса. Морските зеленчуци обикновено са основни и по този начин балансират прекомерната киселинност в организма, което често е причина за много заболявания.
Нори и неговата хранителна стойност
Хранителната стойност на нори е уникална. Това е един от най-богатите източници на протеини. В 100 г водорасли има 35 г протеини, което е приблизително два пъти повече, отколкото в месото. Нори съдържа и Е.Р.А. масло, което е ефективно при превенцията на атеросклероза, таурин (аминокиселина, която помага за намаляване на кръвното налягане), редица витамини - А (до 11 000 единици - почти колкото морковите!), В и С, както и витамин В12, който често е дефицитен във вегетарианското хранене. Тялото ви ще го оцени и заради голямото количество минерали и хлорофила. Нори, също както всички морски водорасли, съдържа много йод, който действа срещу формирането на т.нар. гуша - увеличена щитовидна жлеза. Това морско водорасло лекува и анемия.
Детокс, наречен Нори
Благодарение на балансираната комбинация от минерали и витамини, когато се консумират редовно, морските водорасли могат да служат като ефективно средство за превенция на т.нар. болести на цивилизацията. Водораслите са пълни с качествени и лесно усвоими протеини, въглехидрати и вещества, които неутрализират киселините, постъпващи в организма чрез модерни рафинирани храни. Те почистват организма от токсични вещества и радиоактивност и подобряват прочистването на кръвоносните съдове. Нори е ценен източник на органичен йод и други микроелементи, които не могат да бъдат набавени от традиционната диета.
Нори не е само в суши
В Европа консумацията на нори е свързана предимно със суши, но това водорасло предлага множество други възможности за включване в храненето. Когато планирате менюто си, не забравяйте, че водораслите трябва да се сервират в малки количества, но редовно. По-скоро се използват като подправка в супи и зеленчукови ястия, за да се подобри вкусът им и да се увеличи хранителната стойност на ястието. Могат да бъдат включени и като добавка към салата или самите те да се приготвят на салата. Водораслите могат да бъдат и бърза закуска под формата на хрупкави гриловани пръчици, идеални са за ризото.
Суши с нори - три вариации
Начинаещите трябва да знаят, че тайната на успеха при приготвянето на суши е в правилната подготовка на ориза. Когато правите суши, винаги използвайте само ориз за суши. Той е много специфичен - лепкав е, но не става на каша както например жасминовият ориз. След като имате подходящия вид ориз, смесете оцет, захар и сол, загрейте до пълно разтваряне и след това добавете към ориза. Разбъркайте и оставете да се охлади напълно. Норито, което използвате, трябва да бъде здраво и с ненакърнена цялост, а не разкъсано или набръчкано. Трябва да можете да разделите листите без проблем.
Трите вида суши с нори, които ви предлагаме, са сьомга с авокадо, риба тон с краставица и, за вегетерианците, с жълта репичка. Нарежете съставките си на филийки (по ширината на малкия пръст) и ги поставете върху ролка водорасли с ориз. След като направите рулото си, нарежете парчетата с ножа, потопен във вода. След всяко отрязано парче, отстранявайте остатъците от ориз от ножа.
И накрая, подгответе купа с уасаби, маринован джинджифил и качествен японски соев. Насладете се на здравословната и свежа риба с ориз и водорасли. Това може да ви се струва нещо съвсем обикновено, но водораслите са тези, които дават формата на сушито и допринасят за неговия характерен вкус, а на вас осигуряват ударна доза полезни вещества.