telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Природата ни помага да останем здрави

Природата ни помага да останем здрави

В древността са смятали, че болестите са наказание от боговете за нашите прегрешения. Ренесансовият учен Парацелз е сред първите, които твърдят, че болестите се причиняват от фактори на външната среда. Днес знаем, че се разболяваме, когато естествената защита на тялото ни е преодоляна от външни заплахи (вируси, бактерии) или когато генетични и други фактори нарушават нормалното функциониране на организма.

Имунитетът – естествената защитна система на нашето тяло

Имунната ни система има две основни фунции: разузнавателна – събира информация за патогени, бактерии, паразити и други болестотворни организми и отбранителна – произвежда амуниции за изолиране, неутрализиране и унищожаване на нашествениците. Когато имунната система не функционира правилно ставаме по-уязвими към болести – настинки, инфекции, грип, алергии и др.

Много фактори могат да отслабят имунитета ни – хроничен стрес, нездравословно хранене, алкохол, тютюнопушене, лекарства, недоспиване, затлъстяване,  дехидратация, липса на хигиена, липса на физическа активност.

Особено рискови за имунитета са периодите, когато прекарваме много време на закрито (октомври-март), след боледуване и прием на лекарства, понижаващи имунитета, при контакт с болни, при стрес.

 Промяната на някои навици и включването на някои хранителни елементи в режима ни на хранене може да сътвори чудеса.

Естествените съставки могат да подсилят имунната ни система и да помогнат за поддържането на общото ни здравословно състояние.


Ето 9 от най-често използваните природни средства за засилване на имунитета :

1.Ехинацея – мощен природен имуностимулант, намалява времетраенето на симптомите на настинка и грип
2.Черен бъз – силен антиоксидант с благоприятно действие за имунната система
3.Африкански пеларгониум – антибактериално и антивирусно действие при инфекции на горните дихателни пътища
4.Куркума – суперсъставка със силно противовъзпалително и антимикробно действие
5.Бял трън – антиоксидант с мощен протективен ефект - неутрализира свободните радикали, които водят до отслабване на имунитета и стимулира производството на бели кръвни клетки – основните компоненти на имунната система.
6.Витамин С – силен антиоксидант, недостигът на който води до намалена резистентност към патогени
7.Цинк – минерал с важна роля за имунната система, синтеза на протеини, заздравяването на рани, деленето на клетките
8.Селен – мощен антиоксидант и защитник срещу патогени
9.Желязо – подпомага образуването на хемоглобин и кислородния транспорт в тялото. При недостиг на кислород може да бъде засегната способността на имунната система да се справя с инфекции.

Върнете се обратно в Статии

Свързани продукти

Най-четени статии