telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

"Дозата прави отровата"

"Дозата прави отровата"

Ирена е маркетинг мениджър в голяма компания и млада майка. Жонглирането между спешните задачи в офиса, семейните задължения и грижите за малкия Мартин я оставят без дъх. И изведнъж започва да усеща втрисане, главоболие и болки в гърлото. Точно сега ли? “НЕ, не мога да си позволя да се разболея“, казва си тя и бързо посяга към прахче за настинка, температуропонижаващо, имуностимулант и нещо, което ще облекчи болките в гърлото, мускулите и главоболието.
Виктор е студент, но любимото му място е фитнесът. Натрупването на мускулна маса и постигането на завидния релеф изисква много усилия, часове тренировки, …но и ежедневен прием на шепа добавки.
Георги е пенсионер и прекарва деня си в раздумка с приятелите пред блока, продължавайки да се наслаждава на своите малки житейски удоволствия. Е, страда от наднормено тегло, високо кръвно и холестерол, но това и поддържащите медикаменти е  нещо съвсем нормално за неговата възраст.

Ако се разпознавате в някой от горните герои, време е да се замислите за възможните последствия от прекомерната употреба на лекарства, особено ако те не са по лекарско предписание.

„Дозата прави отровата“ е казал още древния учен Парацелз, а днес лекарство-асоциираните увреждания непрекъснато нарастват като процент, защото населението застарява, лекарствата без рецепта и добавките се прилагат все по-често в опит да се компенсира нездравословния стил на живот, а много често се злоупотребява с прием на антибиотици и имуностимулиращи средства, без да са предписани от специалист. 

Черният дроб е ключов орган, който можем да натоварим и увредим при прекаляване с медикаменти. Негова основна функция е да преработва всичко, което поглъщаме, включително лекарства, билки и дори витамини. Този тип чернодробно увреждане се нарича лекарствено-свързана хепатотоксичност и е водеща причина за остра чернодробна недостатъчност в Западна Европа и САЩ[1,2].
Сред най-честите причинители на токсично чернодробно увреждане е парацетамолът, който присъства под различна форма в много болкоуспокояващи, температуропонижаващи и лекарства против настинка и грип. Затова е много важно да се чете съставът на приеманите лекарства и да се спазват стриктно указанията за безопасна употреба. При съчетаването на парацетамол с алкохол се образуват съединения, които „убиват“ чернодробните клетки и затова не бива да комбинираме лекарства с чашка аперитив.

Лекарствата, които понижават холестерола, т.нар. статини, също могат да предизвикат покачване на нивата на чернодробните ензими и при наличие на чернодробни проблеми е необходимо да се консултирате с лекар.

Анаболните стероиди, към които често прибягват спортуващите,  могат да бъдат силно токсични за черния дроб. За съжаление, много юноши и млади мъже не осъзнават и пренебрегват негативните последствия от употребата на фитнес добавки.
И все пак, здравословното ни състояние често изисква да приемаме лечебни средства.

Но как да предпазим черния си дроб?

  • Винаги информирайте лекуващия си лекар какви лекарства, със или без лекарско предписание приемате, като не забравяте да споменете и билковите препарати.

  • Четете внимателно листовките и не превишавайте препоръчаната доза за прием. Също така не приемайте продължително време максимална доза, освен по лекарско предписание.

  • Ако приемате няколко продукта без рецепта едновременно, проверете дали не съдържат една и съща активна съставка.

  • В случай, че имате или сте имали чернодробни увреждания, консултирайте се с гастроентеролог, преди да започнете да приемате нови медикаменти.

  
Претоварването на „лабораторията“ на организма - нашия черен дроб с лекарства, алкохол, нездравословно хранене и други токсини, налага все по-широкото навлизане на хепатопротективни средства. Приемани, заедно с причинителя на увредата или под формата на „детокс програма“, а в някои случаи и за по-продължителен период, тезипродукти защитават и укрепват клетките на черния дроб от действието на свободните радикали и спомагат за тяхното възстановяване. Растението бял трън, например, се използва още от древността при токсични увреждания на черния дроб. Екстрактът от бял трън съдържа веществото силимарин, което притежава силно антиоксидантно свойство и се ползва като ефективно природно средство за стимулиране естествената регенерация на черния дроб.

Силимаринът е основната съставка на продукта на “Валмарк” – Силимарин МАХ Бял Трън 7000 mg, осигуряващ интензивна грижа за черния дроб. Това, което отличава “Силимарин MAX” на “Валмарк” от всички останали хепатопротектори на пазара, е високата концентрация на активното вещество - 225 mg силимарин в таблетка. Около 420 mg дневно е най-предписваната и ефективна доза. Компанията лидер на пазара с хранителни добавки я постига със само две таблетки дневно, което прави “Силимарин MAX” изключително удобен за прием, включително и за дълъг период от време.

 
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 1.   Navarro V.J, Senior J. R. Drug-related hepatotoxicity. N Engl J Med 2006;354:731-9.  

2.   Russmann S, Jetter A, Kullak-Ublick GA. Pharmacogenetics of drug induced liver injury. Hepatology. 2010 Aug;52(2):748-61.  

Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии