telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Бодливата „корона“ на родния бит, или защо ракията не е лекарство

Бодливата „корона“ на родния бит, или защо ракията не е лекарство

България е в топ 6 в света по консумация на спиртни напитки на глава от населението. Около 1 млн. българи си наливат по питие почти всеки ден, сочи официалната статистика. Мъжете предпочитат концентрат, а жените – вино. Средната възраст, при която децата ни опитват алкохол за първи път, е 13 години. По неофициална информация у нас има около 200 000 алкохолици.
 
В обществото ни битува схващането, че алкохолът е лекарство, приемаме го къде за профилактика, къде за дезинфекция или пък направо за лечение При болки в гърлото – греяно вино с черен пипер или греяна ракия с мед, при язва и проблеми със стомаха – ракия или узо. Ракията изобщо се слави като универсално средство за лечение. Понятия като “здравословно” пиене и “здравословна” доза са в масова употреба, но единственото до което това води, е по-лесното и спокойно преминаване на границата между “разумна” и “прекомерна” консумация на спиртни напитки. 
 
На този фон се оказва, че българите харчим за лекарства почти толкова, колкото и за алкохол. Очевидно е, че “ракиеното лечение” не дава положителен резултат. Тъкмо обратното. Даваме си обаче сметка, че сме прекалили едва когато се появят здравословни проблеми и сме поставени пред избор алкохола или здравето. Тогава вече връщането към “разумна” консумация не е решение. 
 

Кога консумацията на алкохол се смята за разумна и умерена?

Според специалисти в областта, консумацията на алкохол се изчислява не спрямо количеството прието питие, а спрямо количеството на чист алкохол – абсолютен алкохол.
 
Препоръчваното умерено максимално количество алкохол на ден варира в различните държави, но цифрите, около които се обединяват повечето институции, включително и Световната Здравна Организация (СЗО) са:
 - Жени: 12 гр чист (абсолютен) алкохол = 1 напитка*/ден
- Мъже: 24 гр чист (абсолютен) алкохол = 2 напитки/ден 
(*1 напитка = 330 мл бира с 4,8% алк. = 120 мл вино = 40 мл спиртни напитки с 30% алк.)
 

Колко е всъщност “много”, когато става дума за алкохол, и какви последствия могат да настъпят при системно прекаляване?

 
В „много“ се превръща системното надвишаване на горепосочените цифри. Дори да не ви се струва много, тялото ви със сигурност е на друго мнение.
 
Първото, до което води прекаляването със спиртни напитки, са нарушения на съня, проблеми с вниманието и краткотрайната памет, негативни промени в настроението.  Отразява се също на сърцето и телесното тегло и не на последно място, се влошава драстично работата на черния дроб. Той функционира като най-голямата “лаборатория” на организма, в която се обезвреждат вредните и опасни субстанции, постъпващи отвън. Природата се е погрижила клетките му да се възстановяват напълно след сериозно претоварване или тежко боледуване, за да може той да работи на пълни обороти. Това означава, че когато той изпълнява функцията си, се поддържат естествените защитни механизми на организма.
 

Алкохолът, заедно с медикаментите и тежката храна натоварва черния дроб.

 
Заради честата свръхконсумация черният дроб започва да работи все по-неефективно, “задръства” се и не успява да се справи с вредните вещества, с които го затрупваме. Това носи риск от развитие на алкохолна болест, стеатоза, хепатит, цироза. Нещо повече, нарушава се способността на чернодробните клетки да се регенерират. Така “лечебните” свойства на алкохола се доказват като абсолютен мит. 
 
Възможностите, които имате при тази не особено положителна перспектива, не са много. Всъщност е само една - да не пиете или поне да се ограничавате в границите на разумното.
 

Ако все още не сте готови да се откажете от вредните си навици, грижата за здравето на черния дроб и периодичната детоксикация са повече от задължителни.

Това е начинът да подпомагате отвеждането на токсините от него, за да може той да функционира пълноценно, а вие да се чувствате и изглеждате добре.
 
На пазара се предлага разнообразие от детоксикиращи хранителни добавки, които подкрепят функциите на черния дроб. Това са комплексни препарати основно от растителен произход, които предпазват клетките на черния дроб от оксидативен стрес и поддържат нормалното му функциониране, включително активността на чернодробните ензими. Основна съставка на много от тях е силимаринът, който има изключително широк спектър на полезни ефекти и, освен че го защитава, повлиява благоприятно всеки аспект от работата на черния дроб. Благодарение на антиоксидантните си свойства силимаринът улавя свободните радикали и го предпазва от увреда. Освен това подпомага капацитета му да неутрализира токсините, както и регенерирането на чернодробните клетки и възпрепятства образуването и натрупването на увредена тъкан в черния дроб, която би възпрепятствала нормалното му функциониране.
 
Най-високата концентрация на силимарин е в семената на билката бял трън, използвана още от древните гърци и римляни при чернодробни заболявания, жлъчни проблеми, отравяния с гъби, алкохол, ухапвания от змии или насекоми.

Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии