telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Затлъстяването, една по-различна епидемия

Затлъстяването, една по-различна епидемия

Докато си седим „под карантина“ вкъщи, на една крачка от вратата на хладилника и с почти нулеви възможности за физическа активност, време е да се замислим и за една друга епидемия – тази на хората с наднормено тегло.
 
За последните 35 години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил двойно. Към днешна дата епидемията на XXI век засяга 10% от световното население и, за жалост, обхваща и все повече деца. Само в нашата страна диагностицираните с наднормено тегло или затлъстяване са над 1,5 милиона. 220 000 от тях са в детска възраст. Според специалисти затлъстяването може да се окаже епидемията не само на този, но и на следващия век. По-стряскащ от това е единствено фактът, че то води след себе си около 200 усложнения. Хипертонията, диабетът, инфарктът и инсултът, безплодието са само върхът на айсберга.
 
Чернодробната стеатоза или „омазнен черен дроб“ е подценявано заболяване, свързвано именно със затлъстяването и наднорменото тегло, което като мексиканска вълна отключва още и още допълнителни негативни последици за нашето здраве. Причината за това е в самата му същност - то засяга черния дроб, “лабораторията” на човешкото тяло, в която се обезвреждат вредните и опасни субстанции, постъпващи в организма.
 
Механизмът на чернодробната стеатоза е изключително прост. Когато се консумира прекомерно богата на въглехидрати храна и енергията, която тя дава, не се изразходва, тялото трансформира тези въглехидрати и ги съхранява под формата на мастни депа. Едно от местата, на които те се трупат, е именно черният дроб. Нормалното количество мастна тъкан в него е до 5-6% от общата му маса. Когато процентът надскочи 10, се стига до диагностициране със стеатоза, или затлъстял черен дроб. При по-тежки случаи омазняването може да достигне и 60-70%. В резултат на това „складиране“ клетките му все по-трудно изпълняват функцията си. 
 
Ако не се предприемат мерки, може да се стигне до поява на други заболявания, тъй като черният дроб е ключов орган за основните биохимични процеси в организма и влошената му работа се отразява негативно на всички органи и системи.
 
До този момент няма медикаменти, които да излекуват затлъстелия черен дроб. Нещо повече, според прогнозите такива няма да има още доста години. Добрата новина обаче е, че чернодробната стеатоза е абсолютно обратима, когато се открие навреме. За целта е необходимо да се въздейства пряко на първопричината, която предизвиква нарушение на функцията на черния дроб, т.е. да се промени начинът на живот и да се премахнат вредните фактори, които са предизвикали стеатоза. Това означава да се прекрати консумацията на храни и напитки, които съдържат “лоши” мазнини и рафинирани захари, или най-малкото тя да се вкара в разумни граници. Същото важи и за алкохола. Другият определящ фактор е физическата активност - препоръчва се редовно, поне 2,5 часа седмично умерено натоварване. Непосредственият резултат от това е сваляне на натрупаните излишни килограми, което пък води до намаляване на количеството на задържаните в черния дроб мазнини. От ключова важност е и задържане на редуцираното тегло. Безразборният прием на лекарства не е препоръчителен, защото те допълнително натоварват работата на този толкова важен орган. За сметка на това препаратите с естествени, природни съставки, които подобряват регенерацията на клетките на черния дроб и допринасят за извеждането на токсините от него, са неотменна част от терапията на стеатозата. Великата създателка е била щедра в това отношение. Обикновеното наглед растение - белият трън например криe неподозирани свойства в подкрепа на работата и здравето на черния дроб. В семената на белия трън се съдържа във висока концентрация веществото силимарин, което подпомага процеса на извеждането от черния дроб на токсините, защитава клетките му от въздействието на свободните радикали и стимулира естественото възстановяване на чернодробните клетки.
 
Силимаринът е основната съставка на продукта на “Валмарк” – Силимарин МАХ Бял Трън 7000 mg, осигуряващ интензивна грижа за черния дроб. Това, което отличава “Силимарин MAX” на “Валмарк” от всички останали хепатопротектори на пазара, е високата концентрация на активното вещество - 225 mg силимарин в таблетка. Около 420 mg дневно е най-предписваната и ефективна доза. Компанията лидер на пазара с хранителни добавки я постига със само две таблетки дневно, което прави “Силимарин MAX” изключително удобен за прием, включително и за дълъг период от време.

Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии