telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Бобовите растения като чудесна и полезна гарнитура

Бобовите растения като чудесна и полезна гарнитура
Бобовите растения са незаслужено пренебрегвани. Те са отличен източник на растителни протеини, богати са на фибри и са с ниско съдържание на мазнини. Освен това съдържат ценни минерали като калций, фосфор, калий, както и витамини, особено от група В. Те са чудесна гарнитура за ястия от месо или риба, могат да служат и като междинно хранене.
 
 
1. Мароканска салата от леща Uncooked-green-lentil_shutterstock_678361522.jpg
½ чаша суха зелена леща
1 ½ чаша вода
½ кутия консервиран нахут, отцеден
2 нарязани домата
4 стръка нарязан зелен лук
2 накълцани люти зелени чушки
1 нарязана зелена камба
½ нарязана жълта камба
1 нарязана червена камба
сокът от един лайм
2 супени лъжици зехтин
¼ чаша накълцан пресен кориандър
сол за вкус
  

Сложете лещата на котлона и, след като заври, намалете котлона. Варете в продължение на 30 минути или докато омекне. В купа за салата сложете отцедената леща, нахута, доматите, зеления лук, лютите чушки, камбите, сока от лайм, зехтина, кориандъра и солта. Разклатете добре. Оставете салатата в хладилник за 20 минути, за да се охлади добре и сервирайте.
 
2. Салата с артишок и бял боб   
3 чаши консервиран едър бял боб (маслен боб)
(Можете да ги приготвите и сами. В този случай накиснете боба във вода за една нощ, след това го сварете за 60 минути в неподсолена вода.)
1/2 кутия артишок - отцеден и разрязан на четвъртинки
⅔ чаша нарязана на кубчета зелена камба
⅓ чаша нарязани черни маслини
¼ чаша нарязан червен лук
¼ чаша нарязан пресен магданоз
¼ чаша нарязана прясна мента
¾ чаени лъжици сух босилек
⅓ чаша зехтин
¼ чаша червен винен оцет, сол и пипер на вкус
 
В голяма купа сложете боба, артишока, камбите, маслините, лука, магданоза, ментата и босилека.
В буркан или малка купа смесете зехтина и оцета. Смесете до хомогенност. Изсипете дресинга върху салатата и разклатете добре. Покрийте и приберете в хладилник за няколко часа или най-добре за една нощ. От време на време разбъркайте, за да се смесят вкусовете.
 
3. Салата с папуда 
1 и ½ чаша суха папуда, накисната за една нощ
⅓ чаша нарязана целина, с листа
1 и ½ чаша настърган морков
¾ чаша нарязан пресен магданоз
½ чаша нарязан бял лук
⅛ чаша нарязана прясна мента
Дресинг:
¼ чаша зехтин
сокът от 2 портокала
сокът от ½ лимон
1 скилидка чесън, счукан
½ чаена лъжичка млян кориандър
½ чаена лъжичка сол
⅛ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка кафява захар
 
 Сложете папудата в тенджера и налейте вода колкото да я покрие. Когато заври, намалете силата на котлона и оставете да къкри, докато зърната омекнат (около 35 минути). Внимавайте да не ги преварите и да се разкашкат. Оставете ги встрани да изстинат.  
Когато изистине напълно, поставете отцедената папуда в голяма купа. Добавете целината, морковите, магданоза, белия лук и ментата. Разклатете, за да се смесят добре.
За дресинга смесете зехтина, портокаловия и лимоновия сок, чесъна, кориандъра, солта, пипера и кафявата захар в блендер за 6 секунди. Прехвърлете в малка тенджерка и го сложете да покъкри на котлона за 5 минути. Дръпнете встрани и охладете. Полейте зеленчуците с изстиналия дресинг и оставете салатата в хладилник поне за един час, преди да сервирате.
 
4. Лесна салата от нахут 
2 супени лъжици зехтин
½ чаша нарязан червен лук
2 кутии нахут - отцеден
½ чаена лъжичка накълцан чесън
1 чаена лъжичка счукан червен пипер
1 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок
1 чаена лъжичка накълцан пресен магданоз
 
Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии