telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

5 съвета за щастлив гръб

5 съвета за щастлив гръб
Честно, колко часа на ден седите на стол - на работа, с книгата или пред телевизора? И колко активни упражнения правите? Продължителното седене и липсата на движение могат да доведат до редица здравословни проблеми. Болките в гърба обикновено са сред първите. Освен това прегърбената стойка  никак не е привлекателна. Подложен на най-голямо напрежение при заседналия начин на живот е нашият гръб. Той страда още и при всяка неправилна позиция на тялото. За съжаление, обикновено осъзнаваме това едва когато усетим силната болка, придружена с главоболие. Искате ли да знаете как да предотвратите всичко това и да запазите гръбнака си в правилна позиция? Прочетете нашите 5 съвета и вие и вашият гръб ще бъдете по-щастливи.
 
1.Правилната стойка е всичко - помнете това на работа
Дори и най-добрият съвет на света не би струвал нищо, ако нямате правилна стойка. А тя трябва да е винаги симетрична. Не кръстосвайте краката си, не се навеждайте на една страна, не се прегърбвайте и никакво привеждане на главата ви. Когато работите на компютър, се уверете, че той е поставен на правилното място - най-горната му част трябва да е на нивото на очите ви. Правилната позиция на ръцете също е важна. Използвайте подложка, която да ви помогне да облекчите напрежението в гърба и да избегнете синдрома на карпалния тунел (увреждане на китката).

2.jpg
Kласическа грешка е да се използват крачетата на клавиатурата, което кара китката да се огъва още повече. Смъкнете клавиатурата и ще забележите значителна разлика.
3.jpgАко е възможно сменяйте позицията по време на работа. Говорете изправени по телефона или се възползвайте от велоаргометъра, докато гледате телевизия.
Заменете стола с надуваема топка поне за час на ден. Необходимостта да запазите баланса на тялото си върху нея ще ви държи изправени и ще помага на гръбначните мускулите да се заздравяват. Мъничка топка или възглавница, която да поставите между гърба и раменете си на облегалката на стола, също е добра идея. Не бива да е прекалено надута или твърда, за да не ви напряга прекалено и да имате възможност за свободни движения.
Ако пък имате лошия навик да се прегърбвате над монитора, може да поставите топката между вас и бюрото ви, за да ви помага да спазвате необходимата дистанция.

2. Използвайте всяка възможност да се раздвижите
Давайте на тялото си това, от което се нуждае, и то със сигурност ще ви се отблагодари. Вместо да извикате на някой от другия край на апартамента, отидете и му го кажете отблизо. Слезте една спирка по-рано и походете пеша. Използвайте възможността да се качите по стълбите, вместо да ползвате асансьора. И когато седнете, си осигурете достатъчно пространство за свободни движения. Честите промени спомагат да предотвратите болката и схващанията на мускулите. Няма нищо лошо в това да работите отдадено и да забравяте за света около вас, но това не бива да възпрепятства ходенето до тоалетната, стречинга докато си правите кафе или поливате цветята. Забравете за доставките на храна и отидете да хапнете навън. Ще прочистите главата си и ще се раздвижите.


4.jpg
3. Упражнявайте се навсякъде
Ако прекарвате дълги периоди от време в седнала позиция, ставайте на всеки 30 минути да се разтъпчете. Раздвижете китките си и изпънете гърба. Не забравяйте да дишате с долната част на гръдния кош.
 
Ако страдате от болка ниско в гърба, топката може да ви облекчи. Седнете върху нея и започнете да описвате широки кръгове с тялото си като сменяте посоката няколко пъти. Това би трябвало да отпусне таза ви и впоследствие болката ще отшуми. Когато се изправите, хванете дланите си зад гърба и, докато дишате бавно, се огъвайте назад, разтягайки се. А пробвали ли сте някога да легнете върху топката? Направете го, няма нищо по-отпускащо от това.
 
Докато се разтягате, не пропускайте да обърнете внимание и на врата си, който е подложен на не по-малък стрес. Припомнете си това, когато установите, че сте се втренчили в монитора само на 20 см от вас. Наклонете главата си на едната страна, после на другата. Не правете никакви резки движения, всичко трябва да се случва бавно и плавно. И никакви изпуквания! Може да кръстосате пръстите си зад врата и да облегнете главата си на тях.

4. Тялото и умът са едно цяло
Знаете израза “Той носи много на гърба си”, нали? Състоянието на нашия гръб влияе неминуемо на състоянието на нашия ум. Болката в гърба може да има и ментален произход. Негативните емоции, стресът и деформацията на мускулите може да нарушат здравето на вашия гръбнак. В голяма степен това се отнася за стреса, който има пряка връзка с дишането и тонуса на мускулите. Стресът, заедно с неправилната стойка могат да доведат до хронични изкривявания. От време на време проверявайте дишането си, трябва да е спокойно и гладко. Когато сме напрегнати, несъзнателно задържаме дъха си или пък дишаме учестено, което и в двата случая води до редукция на кислорода, който попада в кръвта, а от там и в мускулите. Така че, успокойте се. Това е полезно за вашето здраве.

5.jpg
5. Модерните технологии могат да са полезни.
Ако често се отнасяте в това, което правите и забравяте да сменята своята позиция, пазарът предлага редица мобилни приложения, които ще са ви полезни. Нагласете си аларма, която да ви подсеща да се раздвижите, или изберете приложение, което брои крачките ви или ви предлага опции за бързо разтягане. Все някога сте си нагласяли аларма за нещо нетипично, нали? Е, сега поне може да бъде и полезно.
 
 
Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии