telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Витамин D - супергероят, който може да ти липсва

Витамин D - супергероят, който може да ти липсва
Стараеш се да се храниш балансирано, спортуваш, не прекаляваш с алкохол и цигари или с други думи, живееш почти като по учебник. Въпреки, че полагаш грижи за здравето и добрата си форма, има риск да страдаш от недостиг на витамин D, без да го забелязваш. Той се съдържа само в някои мазни риби, говеждия черен дроб и яйчния жълтък и храната може да покрие до 10% от нуждите на организма. 90% от производството на витамин D се случва при пряко излагане на кожата на слънчевите лъчи. За да се сдобиеш с необходимото ти количество трябва слънчевите лъчи да галят кожата ти по 15 минути, за предпочитане между 10 и 16 часа 3 пъти седмично и то без слънцезащитни кремове, т.к. само 1% от витамин D преминава през защитен фактор SPF 15. Наклонът на слънчевите лъчи (който зависи от географската ширина, часа и сезона), облачността, замърсеността на въздуха и цветът на кожата са фактори, които влияят върху количеството витамин D, което получаваме. Близо 4 от всеки 5 българи е с под оптималните нива на витамин D през студените сезони1.  Хората, които работят и прекарват деня предимно на закрито много трудно могат да си осигурят целогодишно достатъчно витамин D от слънцето. А най-висок е рискът за възрастните хора, които страдат от намалена костна плътност, малките деца и подрастващите, бременните и кърмещи жени, хората с наднормено тегло. 

Важно е да осигуриш на своето тяло необходимата му дневна доза витамин D във всеки сезон, за да подкрепиш  правилното функциониране на имунната система, поддържането на здрави кости, зъби и силни мускули и да избегнеш формирането на дефицит, който може да бъде свързан със сериозни здравни последствия.

Зареди си дневна доза слънце с Walmark Витамин D3 спрей – високоусвоима течна форма на витамин D в спрей за прецизно дозиране и лесен прием, където и да си.

А в обедната почивка, разходи се навън с колегите, за да се раздвижиш и събереш малко слънчеви лъчи.

 

1/Borissova AM, Shinkov A, Vlahov J, Dakovska L, Todorov T, Svinarov D, Kassabova L. Vitamin D status in Bulgaria--winter data. Arch Osteoporos. 2013;8:133. doi: 10.1007/s11657-013-0133-4. Epub 2013 Mar 23. PMID: 23526032.

Върнете се обратно в Статии

Свързани продукти

Най-четени статии