telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Цената на страха или какви са рисковете при употребата на лекарствени средства и добавки без консултация със специалист

Цената на страха или какви са рисковете при употребата на лекарствени средства и добавки без консултация със специалист

Разпространението на коронавируса у нас нараства лавинообразно, а с него и страха и желанието ни да защитим себе си и близките си. В последните седмици в медиите, социалните мрежи и дори сред приятели попадаме на списъци с лекарства и добавки за превенция и лечение; пред аптеките се извиват опашки, които напомнят времената на купонната система, а жизненоважни медикаменти започват да се намират по-трудно. Доколко можем да се доверим на тези съмнителни списъци?

 

Според Световната здравна организация няма одобрено лекарство за лечение на Covid-19.

Разбира се, лекарите имат протоколи за облекчаване на симптомите и ограничаване на усложненията в резултат на вирусната инфекция, но протичането на заболяването е строго индивидуално и лекарството, предписано на един човек може да не е ефективно, дори противопоказно за друг.
 

Covid-19 се причинява от вирус, а не от бактерии. Антибиотиците не обезвреждат вирусите.

Но някои от заболелите развиват бактериална инфекция като усложнение и лекуващият лекар може да изпише антибиотик. В такъв случай, ако антибиотиците не са налични поради масово презапасяване, има риск за хората, които се нуждаят от тях.
 

Прекомерната употреба на лекарства и добавки може да увреди черния ви дроб.

Черният дроб е ключов орган – „лабораторията“ на организма, чиято основна функция е да преработва голяма част от всичко, което поглъщаме, включително лекарства, билки и дори витамини. Когато черният дроб бъде претоварен, функцията му се влошава, а това влияе негативно на работата на останалите органи и системи в тялото. Обмяната на веществата спада, което води до умора и покачване на телесното тегло. Появява се лош дъх, храносмилателни проблеми, главоболие и ред други болестни симптоми, които сериозно влошават качеството на живот на хората.

Парацетамолът, статините (лекарства, които понижават холестерола), някои антибиотици, имуностимуланти и добавки натоварват силно черния дроб, затова е необходима консултация със специалист, който да прецени необходимостта, дозировката, взаимодействията между различните медикаменти и продължителността на приема. Претоварването на „лабораторията“ на организма с различни токсини налага все по-широкото навлизане на хепатопротективни средства, които защитават и укрепват клетките на черния дроб и спомагат за тяхното възстановяване.

Растението бял трън, например, се използва още от древността при детокс на черния дроб. Екстрактът от бял трън съдържа веществото силимарин, което притежава силно антиоксидантно свойство и се ползва като ефективно природно средство за стимулиране естествената регенерация на черния дроб.
Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии