telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

3 стъпки за добро здраве с Витамин D

3 стъпки за добро здраве с Витамин D

Ядеш ли мазна риба всеки ден? А печеш ли се на слънце поне 3 пъти седмично по 15 минути? Ако и двата отговора са отрицателни, вероятно има риск да си с под оптималното ниво на витамин D. Може и да не го забележиш веднага, но недостигът на витамин D се свързва с умора, сънливост, болки и слабост в мускулите, променливо настроение, често боледуване, намалена костна плътност. Витамин D участва в много жизненоважни процеси в организма, необходим е за правилното функциониране на имунната система, усвояването на фосфора и калция и поради това е нужен за здравето на костите, мускулите и зъбите. Препоръчителният дневен прием на витамин D е 10 микрограма или 400 UI.
 

Ето и как може да си осигуриш оптимален прием на витамин D в 3 стъпки:

  1. Хапвай често мазна риба, като сьомга, скумрия или сардини. Приготвяй я на пара или във фурна, в краен случай на скара, но избягвай пърженето. Тези риби съдържат освен витамин D и полезни ненаситени омега 3 мастни киселини.

  2. Прави си слънчеви бани поне 3 пъти седмично от 15-20 минути. Запомни, че кожата ти трябва да е директно изложена на слънце и то без защитно масло – стъклата, текстилът и дори ниският слънцезащитен фактор пречат на производството на витамин D. Но не прекалявай, именно в часовете, когато можеш да извлечеш максимално витамин D, слънчевите лъчи са най-жарки и опасни.

  3. Най-лесният и сигурен начин да си добавиш витамин D (и да запазиш перфектна кожата си) е чрез хранителни добавки с витамин D3, особено през студените сезони, когато няма достатъчно слънчева светлина, както и ако си сред рисковите групи за недостиг на витамин D.

 

Зареди си дневна доза слънце с Walmark Витамин D3 спрей – високоусвоима течна форма на витамин D в спрей за прецизно дозиране и лесен прием, където и да си. Само 1 впръскване дневно ти осигурява препоръчителния дневен прием.

Върнете се обратно в Статии

Свързани продукти

Най-четени статии