telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Д-р Райна Стоянова: Подкрепа за пролетна свежест и жизненост

Д-р Райна Стоянова: Подкрепа за пролетна свежест и жизненост

Пролетта е сезонът на събуждане на природата за ново начало, красиво, цъфнало и много променливо време, а човек се чувства често отпаднал, без сили и настроение, със световъртеж и слабост в мускулите, намален апетит, нерядко смущения в съня.


Боледува се от простудни заболявания, хрема, засилват се алергичните заболявания. Кожата става бледа и отпусната, а косата капе повече от обичайното. Депресията е често явление и тя само задълбочава другите симптоми. Нерядко повечето от тези симптоми се дължат на непълноценното хранене през зимата, когато недостатъчният прием на редица биологично активни съставки се отразява неблагоприятно върху общото състояние на организма. Продължителният намален прием на витамини, минерални вещества, аминокиселини и полиненаситени мастни киселини води до нарушаване на нормалния имунен отговор, което се проявява с различни по тежест увреждания - от леки настинки до срив в имунитета. Нерядко честите инфекции, които се дължат на нарушен имунитет, допълнително задълбочават хранителните дефицити и с това се достига до един затворен кръг, от който общото състояние на организма се влошава.  Хроничната и така наречената „пролетна умора“ често са свързани и с железен дефицит и анемичен синдром, което налага прием на повече желязо с храната, а много често и с хранителни добавки.
Сами разбирате, че през пролетта храненето трябва да е насочено към преодоляване на някои макар и леки хранителни дефицити, които са възникнали през дългата зима. Това, което не трябва да се забравя е, че пълноценният животински белтък като основен източник на аминокиселини е основен фактор при формиране на биологичната защита. Нетлъстите меса, яйца, млечните продукти с ниско мастно съдържание трябва да бъдат включвани в ежедневното хранене. Най-малко два пъти седмично трябва да се консумира риба през пролетния сезон. Салати от ряпа, моркови, зеле, полети със зехтин или слънчогледово олио са добър източник на витамини в оптимално усвоима форма, особено що се отнася до мастно разтворимите (А,Д,Е).Ранната пролет не е най-подходящият сезон за спазване на диети за отслабване или за започване на активна физическа активност, особено при лица, които не са се занимавали със спорт през цялата зима. Постепенно преминаване към хранене с по-ниска калорийност, богато на плодове и зеленчуци, 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо са основата на здравословно поведение, което може да започне да се изгражда през пролетта.

За да подхраним организма си и преодолеем хранителните дефицити, натрупани през зимата, Валмарк предлага серия от продукти за жизненост, енергия.

  • Желязо Комплекс е високоусвоим източник на желязо, обогатен с витамини и минерали в продукта;
  • Келп е естествен източник на йод от кафяви водорасли, който съдейства за жизнения тонус, нервната система и подпомага функционирането на щитовидната жлеза;
  • Омега 3-6-9 съдържа комплекс от полезни ненаситени мастни киселини от рибено, ленено масло и масло от пореч;
  • Спирулината е суперхрана, естествен източник на витамини, минерали, протеини за жизненост, енергия и имунитет.

Незаменими за свежия и обновен външен вид през пролетта са продуктите:

  • Калмацин Форте – за здрава коса, кожа, нокти и кости;
  • Хром Форте – за контрол на телесното тегло;
  • Антиоксидант Стронг – комплекс от витамини А, B6, С и Е, селен и цинк – за млада и красива кожа
Върнете се обратно в Статии

Свързани продукти

Най-четени статии