telephone Обадете се: 0800 13 599
Списъкът с желани продукти е празен

Пазете очите си, не само от коронавируса

Тема:
Пазете очите си, не само от коронавируса

Да, един от пътищата за атака на вирусите е през очите. Но коронавирусът и наложеният от него начин на живот може да засегне очите ни не само директно. Колко време прекарахте пред екрана вчера, следейки новини, мнения, сценарии, да не говорим за онлайн разговори, конференции, виртуални класни стаи и всичко онова, което вършим пред компютъра? Как заспахте снощи - пред включения телевизор, пред таблета или пък с телефона в ръка? В края на деня усещате ли очите си парещи и сърбящи? Виждате ли понякога размазано? Боли ли ви главата, без да има видима причина за това?
 
Превъртате лентата назад, за да си припомните физическите си усещания напоследък, или все още сте на първия въпрос и се опитвате да пресметнете? Не е нужно, ние ще ви кажем. Вероятно поне 8 часа. Според статистиката, съвременният човек прекарва пред екрана всеки ден минимум 5 часа. Максимум няма, макар че условно се посочват 11 часа. Това е значително повече от времето, което си оставяме за сън. Значително повече от времето, което отделяме за каквото и да било друго. Сухотата на очите и затрудненията със зрението, а оттам и главоболието са естествените първи последствия от толкова дългото взиране. 50 до 90% от хората, които работят пред екран, имат такива оплаквания. Причината не е в екраните като такива, а в синята светлина, която излъчват. Периодичното излагане на синя светлина може да причини сериозни дългосрочни зрителни затруднения и дори увреждане на клетките на ретината и загуба на централното зрение. Основният й източник са екраните на смартфоните, таблетите и компютрите.
 
Опитайте се сега да пресметнете как да намалите времето пред екрана. На практика е невъзможно, нали? Съвременният начин на живот е не просто свързан, а зависим от електронните устройства. Затова е нужно както да се грижим за очите си, така и да направим необходимото, за да намалим отрицателното влияние на синята светлина върху тях.
 
Чували сте препоръките да мигате често, когато използвате електронни устройства, да не се приспивате с тях, да не ги зареждате в помещението, в което спите. Вероятно ще се изненадате, но е също толкова важно и с какво се храните. Благодарение на науката знаем за две вещества - лутеин и зеаксантин - които се съдържат в ретината и лещата на окото. Заедно те действат като филтър за синята светлина. Организмът целенасочено ги изпраща към тъканите на очите, за да ги защити от увреждания.  Лутеинът освен това облекчава симптомите на уморените очи и подобрява зрителната функция, особено по отношение на контрастите. Смята се, че в по-висока доза може да благоприятства нормалното зрение. И лутеинът, и зеаксантинът обаче не се синтезират по естествен начин и постъпват в тялото единствено отвън - от храната или с подкрепата на хранителните добавки. Благотворното им влияние се усилва допълнително от витамин А, витамин Е и цинка. За да вижда целия светлинен спектър, окото трябва да произвежда пигменти, с помощта на които функционират фоторецепторните клетки в ретината. Именно за това му е необходим витамин А. Той е отговорен и за овлажняването на окото. Цинкът подкрепя нормалното функциониране на различните части на окото и подобрява метаболизма на витамин А, а и цинк и витамин А подкрепят имунната система. Витамин Е пък, в ролята си на антиоксидант, защитава онези части на окото, които са податливи на оксидативен стрес.
 
Погрижете се за зрението си с балансираната формула от лутеин, зеаксантин, цинк, витамини А и Е в продукта на Walmark Лутеин PLUS. А когато излизате навън, не забравяйте да си сложите очилата. По този начин ще опазите очите си и от вирусните атаки.
 

Върнете се обратно в Статии

Най-четени статии